Startsida           Meny           Buffé            Kontakt          Det koreanska köket

 

det koreanska köket

 

Koreansk mat är baserad på ris, grönsaker, kött och tofu. Den är relativt kryddig och de vanligaste smaksättarna är gochujang (en kryddig chilipasta, baserad på rispulver, pulver av jästa sojabönor och röd chili), doenjang (en pasta på jästa sojabönor), sojasås, salt, ingefära, sesamolja och vitlök. Sydkorea är faktiskt världens största konsument av vitlök!

 

 

De flesta koreanska rätter serveras med det östasiatiska rundkorniga riset och flera sidorätter, varav den vanligaste är kimchi (som dock också kan användas som ingrediens i huvudrätter). Kimchi är inlagda grönsaker med jäst chilipeppar, varav den internationellt mest kända varianten är gjord på salladskål. Trots sin relativa sälta anses kimchi vara en av världens nyttigaste maträtter. I inlagda grönsaker bevaras vitaminer och mineraler bättre än i tillagade grönsaker och det höga chiliinnehållet anses också ha positiv hälsoeffekt. Dessutom innebär inläggningsprocessen att kimchi innehåller en stor mängd gynnsamma laktobakterier – kimchi innehåller faktiskt mer mjölksyra än yoghurt!

 

 

En klassisk koreansk rätt är bulgogi, som är tunt strimlat nötkött, marinerat i sojasås, sesamolja och vitlök. Bulgogi kan sauteras eller grillas och serveras på flera sätt. Nudelrätter och grytor är andra vanliga inslag i det koreanska köket. Fiskrätter är mindre vanliga (fisk används oftare i buljonger och smaksättare), men existerar. Gemensamt för alla koreansk rätter är ett troget användande av traditionella ingredienser med fokus på råvarornas individuella smak. Kryddstarkt eller milt, kött eller fisk – oavsett vad dina smaklökar föredrar, finns det säkerligen något för dig i det koreanska köket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restaurang Seoul ・ Karlavägen 15 ・ 114 31 Stockholm ・ Tel: 08-678 73 44